Başlangıç > Göçmenlik üzerine > Vize başvurumuz sonuçlandı

Vize başvurumuz sonuçlandı

Aralık 24, 2012 Yorum bırakın Go to comments

Son günlerde işler o kadar hızlı ilerledi ki yazmaya fırsat bile kalmadı. Oğlumun doğum gününden 1 gün önce vize işlemlerimiz sonuçlandı ve 2 kutlamayı birlikte yapma mutluluğuna eriştik. 3 Kasım’da sağlık kontrolümüzü yaptırdıktan sonra sonuçlara dair herhangi bir haber almamız mümkün olmamıştı. Eğer vizeye tek başına başvuruyorsanız bu aşamadan daha hızlı geçmeniz daha olası. Forumlardan takip ettiğim kadarıyla bizden sonra sağlık kontrolüne başlayıp vizeyi bizden önce alanlar da oldu. Ancak oğlumuzun sağlık sonuçlarının kontrolü bizimkinden 1 ay sonra tamamlandığı için tüm başvuru da gecikmiş oldu. Herkesin sağlık kontrolü tamamlanmadan bir sonraki aşamaya geçilemiyor.

17 Aralık günü bize atanmış olan memur VAC2 ödemesini yapmamızı istedi ki bu da sağlık kontrollerinin tamamlandığı anlamına geliyordu. VAC2 ödemesi vizenin 2. taksidi oluyor ve başvuru dahilinde 18 yaşını doldurmuş ancak fonksiyonel İngilizceye sahip olmayan kişiler için ödeniyor, başvuruyu yapan kişinin İngilizce bilmesi ve IELTS’i geçmesi şart tabi. Bunun karşılığında Avustralya’da 500 saat İngilizce eğitim hakkı satın almış oluyorsunuz. Vaktiniz varsa Türkiye’de eğitim alıp üzerine IELTS sınavına girmek daha ekonomik bir seçenek olacaktır.

18 Aralık günü sanal kartıma gerekli tutarı yükledim. Gönderilen proforma formuna kart bilgilerini doldurup taradım ve mail attım. Bir gün sonra ise 4 mail birden ulaşmıştı posta kutuma, ücretine tahsil edildiğine dair fatura gelmiş ve beraberinde vizemizin onaylandığına dair yazılarımız ve vize numaralarımız gönderilmiş. Artık ailecek Avustalya’da kalıcı olarak yaşama ve oturma iznine sahibiz. 12 Ekim 2013 tarihine kadar ülkeye ilk girişimizi yapmamız bekleniyor. Artık bundan sonraki sürecimizi planlama vakti.

Verilen vize elektronik bir vize bu sebeple pasaportlara herhangi bir etiket yapıştırılmıyor. Ancak opsiyonel olarak pasaportunuzu VFS vasıtasıyla konsolosluğa göndererek veya Avustralya’ya ayak bastığınız zaman vizenizi pasaporta işletebiliyorsunuz. Yakın zamana kadar ücretsiz olan bu işlemden artık 70 AUD ücret almaya başlamışlar. Şart olmadıkça yaptırmamak lazım. Vizenin geçerliliğini ise VEVO adlı sistemden sorgulayabiliyorsunuz. İnternette herkese açık olan bu servis sayesinden daha önce size verilen transaction numarası ve pasaport bilgilerinizi girdiğiniz zaman vizenizin geçerliliği ve şartları konusunda bilgi alabiliyorsunuz. Havayolu firmaları da geçerli vizeniz olup olmadığını buradan kontrol ediyorlarmış. İşte sizi belki de en çok ilgilendiren kısım ; tüm sürecin ne kadar zaman aldığını ve 3 kişi için maliyetini sizlerle paylaşacağım. Sizin için de üç aşağı beş yukarı aynı olacaktır diye tahmin ediyorum.

Tarih Adım Masraf
06.04.2012 Çeviriler 40 TL
06.04.2012 Noterde evrakların onaylanması 2 Türkçe doküman 50 TL+ 1 İngilizce doküman 55 TL
06.04.2012 ACS online başvuru 400 AUD
08.04.2012 Evraklar hazırlandı ve zarflandı 1,75 TL
09.04.2012 Evraklar DHL’e teslim edildi 15 €
11.04.2012 ACS başvuru 2. adıma geçti
11.05.2012 ACS başvuru sonuçlandı
09.06.2012 IELTS sınavı 345 TL
22.06.2012 IELTS sonuçları açıklandı
26.06.2012 Çocuk pasaportuna başvuru yapıldı
26.06.2012 190 vizesi için Victoria eyaletine başvuru yapıldı
01.07.2012 Skillselect EOI başvurusu yapıldı
10.07.2012 Victoria ‘dan başvurunun alındığı bilgisi geldi
14.09.2012 189 vizesine başvuru daveti geldi 3060 AUD
15.09.2012 Başvuru tamamlandı
21.09.2012 Noter işlemleri (pasaport, kimlik fotokopileri, evlilik cüzdanı) 220 TL Tercüme + 530 TL Noter
03.10.2012 Victoria eyaletinden 190 vizesi için sponsorluk kabulü geldi
18.10.2012 Case officer ataması yapıldı ve ek dokümanlar talep edildi
21.10.2012 Çeviriler ve ek dokümanların gönderilmesi 100 TL
03.11.2012 Sağlık kontrolleri 600 TL
12.11.2012 Benim ve eşimin sağlık raporları onaylandı
17.12.2012 VAC2 ödemesi talep edildi 4250 AUD
18.12.2012 Oğlumuzun sağlık raporu onaylandı
19.12.2012 Vize onaylandı
TOPLAM 7310 AUD + 1970 TL = 16,000 TL

Görüldüğü üzere 1 çocuğu olan ve eşi IELTS sınavını geçemeyecek durumda olan bir ailenin sadece vize masrafı 16000 TL civarındadır. Masraflar bununla da bitmiyor. Taşınma masrafları, iş bulana kadar karşılamanız gereken kira vb. giderler, Türkiye’de elden çıkarıp orada yeniden satın almanız gereken beyaz eşyalarınız, yeniden almanız gereken sürücü belgesi, onaylanması gereken diplomanız vb şeklinde masraflar düşünülünce bu işin ekonomik boyut olarak ne kadar zorlayıcı olduğu daha kolay görülebilir.

Bu hafta iPhone üzerine yüklediğim Skype uygulaması ile 5 ay kadar önce batı kıyısına yerleşen bir arkadaşımı telefonla aradım. Skype ile Avustralya’daki sabit hatları aramanın ne kadar ucuz olduğuna daha önceki yazılarımda değinmiştim. Yaklaşım 30 dakika boyunca o ana kadar olan tecrübeleri hakkında konuştuk. Henüz iş bulamadılar ancak hem eşi hem de kendisi arayışlarını sürdürüyor. 4 kişilik aileleri için yaklaşık olarak ayda 3500 AUD harcadıklarını belirtti. Küçük bir şehirde yaşamalarına ve oldukça mütevazi bir kira olan haftalık 280 AUD ödemelerine rağmen Türkiye ile karşılaştırdığınızda hatırı sayılır bir masraf. Avustralya’da hayat pahalı bu sebeple umarım paraları bitmeden kendilerini masrafları çevirecek bir iş edinirler. Aksi takdirde süreç psikolojik olarak da insanı zorlayıcı bir hale gelebiliyor.

Reklamlar
  1. Şubat 7, 2017, 11:50 pm

    Merhaba,
    Avustralya’ya göç etme fikri aklımıza düştüğünden bu yana, yani yaklaşık 5-6 aydır, tüm yazılarınızı büyük bir merak ve keyifle okuyoruz. Akıcı anlatımınız ve verdiğiniz detaylarla, bizim henüz yeni çıktığımız yolda bizden önce yürümüş ve başarmış insanların olduğunu görmek bizi hem yüreklendiriyor hem de keyiflendiriyor. Hatta sizden ve takip ettiğimiz diğer bloglardan ilham alarak biz de kendi serüvenimizi bir blogda kayıt altına almaya başladık. Blogumuzun adresi http://www.avustralyadayiz.wordpress.com . Yazılarımızı okumanız, hatta yorum yapmanız, bizi mutlu edecektir.
    Başvuru süreciyle ilgili bir kaç sorumuz olacak. Müsait bir zamanınızda yanıtlayabilirseniz çok seviniriz;

    1) Siz 189 mu yoksa 190 no’lu vizeden mi başvuruda bulundunuz? Bizim başvuracağımız meslek SOL’de bulunmadığı, CSOL’de bulunduğu için mecburen 190 no’lu vizeye başvuracağız. (Şu anda mesleki denklik raporunu almayı bekliyoruz). Yukarıdaki sıralamadan anladığımız kadarıyla siz önce EOI’yi yazıp sonra eyalet sponsorluğuna başvurmuşsunuz. Biz de bu şekilde yapabilir miyiz yoksa bizim mesleğimiz SOL’de olmadığı için önce eyalet sponsorluğu alıp sonra mı EOI yazmalıyız?

    2) Şu anda bir danışmanlık firması ile çalışıyoruz ancak açıkçası sizden cesaret alarak danışmana daha fazla para ödemeyip işlemleri kendimiz takip etme niyetindeyiz. Bize göre en zor olan, mesleki denkliğin alınmasıydı ki bu kısımda danışmandan destek aldık. Bundan sonrası için kendimiz takip etmek istesek, zor ve karışık bir süreçle karşılaşır mıyız? İşin aslı EOI nasıl bir şey? Bir form mu yoksa mektup mu? Bir örneği var mı?

    Bu iki konuda bilgilendirme yapabilirseniz çok seviniriz. Şimdiden teşekkürler, selamlar…

  1. No trackbacks yet.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: